Evolutie gezondheid

Alles veranderd razend snel en ook de geneeskunde staat aan het begin van nieuw tijdperk. Het brengt positieve eigenschappen met zich mee, maar ook negatieve. De oude geneeskunde is stilletjes aan het verdwijnen en wordt vervangen door precisiegeneeskunde. We zien ook overal apps en gadgets die onze gezondheidsdata bijhouden. Zal dit een positieve of een negatieve inbreng hebben op de mensen?

Geneeskundige bedrijven zoals UnitedHealth focussen zich meer op algemene oplossingen voor een bepaalde doelgroep/ ziekte. Dat is op zich niet slecht maar kan geïnnoveerd worden. Kijk maar eens naar het bedrijf Patiens like me waar ze een betrouwbaar platform hebben gecreëerd waar patiënten andere patiënten kunnen helpen met dezelfde aandoening. Door deze methode toe te passen zullen patiënten vlugger weten welke behandeling ze moeten ondergaan en worden ze sneller behandeld dan als je je op een traditionele wijze je laat behandelen. In het traditionele geneeskundige model worden de gezondheidsgegevens van patiënten slechts van tijd tot tijd verzameld, vooral als ze een bezoek brengen aan het ziekenhuis.

Een andere innovatieve uitvinding zijn de slimme contactlenzen. Ze bevatten duizenden biosensoren die een ziekte kunnen detecteren in je lichaam. Diabetici kunnen misschien zelfs in de toekomst hun bloedsuikergehalte en traanvocht meten om zo hun dieet aan te passen met die lenzen.

Door al deze nieuwe ontwikkelingen en innovaties worden wij dichter betrokken met precisiegeneeskunde. Buurtzorg is een voorbeeld van precisiegeneeskunde omdat ze zorg leveren aan huis en samen met de patiënt het probleem analyseert. Na het analyseren zal buurtzorg de patiënt doorverwijzen naar een andere instelling om zo het probleem van de patiënt persoonlijk te behandelen. Maar precisiezorg gaat dieper dan dat. Een voorbeeld? Veel kankerbehandelingen zijn de afgelopen jaren drastisch veranderd en veel effectiever geworden. Traditionele chemotherapie doodt alle snel prolifererende cellen. Als ook veel normale cellen afsterven, veroorzaakt dit aanzienlijke bijwerkingen voor de patiënt. Bovendien zijn kankercellen niet altijd gevoelig voor chemotherapie. Daarom is het moeilijk te voorspellen welke patiënten zullen slagen met deze therapie. Dankzij precisiegeneeskunde kunnen artsen nu eerst zoeken naar specifieke kenmerken van kanker (door een stukje tumorweefsel of bloedmonster te nemen) en zich vervolgens richten op de kankerachtige eigenschappen. Een groot nadeel van precisiegeneeskunde is het financiële. Het wordt voorlopig alleen gebruikt door mensen die het zich financieel kunnen permitteren. Zoals alle andere services, producten, etc zal het in de toekomst ook betaalbaar zijn voor de gewone bevolking.

De reden waarom alles snel evolueert? Netwerk. Alles is tegenwoordig verbonden met elkaar door technologie (Artificial Intelligence, world wide web, etc) en samenwerking. Het zal altijd voordelen met zich meenemen maar vergeet zeker de nadelen niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *