Envizi Sustainability

Envizi Sustainability

Op 9 december 2022 kwam Yves Van Seten, werknemer voor IBM, ons iets meer vertellen over sustAInability. Zijn taak was om ons wijzer te maken op vlak van ecologische duurzaamheid van de planeet rond het kader van technologie.

Voor onze wereld duurzaam te maken zijn er 17 sustainable development goals die we moeten toepassen in de realiteit. De 17 topics kan je onderverdelen in 3 groepen namelijk: environment, social en governance. Als je deze groepen samenvoegt in 3 cirkels die met elkaar verbonden zijn, vormt dat het ESG schema.

 

Zoals jullie alvast weten is klimaatverandering en dat vormt de kern van de zaak. We kunnen de wereldbevolking onderverdelen in 3 grote groepen. De eerste groep heet ‘Don’t care, don’t change!’ groep. Deze groep mensen geloven niet in klimaatsverandering en willen dat alles in de wereld blijft functioneren zoals het nu is. Een andere groep is ‘greenwashing’. Deze mensen doen alsof ze het boeien de klimaatsverandering. Een voorbeeld is: Mcdonalds vervangt de plastic rietjes in kartonnen rietjes met als resultaat nog meer afval dat niet kan gerecycleerd worden. Ze willen gewoon ‘mee zijn met de trend’ en tonen dat ze aan ‘verandering’ meedoen. De laatste groep heet ‘necessity en opportunity’. Dit deel van de bevolking wil echt ecologischer en duurzamer gaan functioneren en zien nieuwe mogelijkheden om dat te kunnen toepassen.

 

Stel als de wereldbevolking geen dramatische acties zal ondernemen, gaat de temperatuur in onze atmosfeer drastisch gaan stijgen. Momenteel is de klimaatsverandering met 1 graad gestegen, maar als we niet snel wat gaan doen zal deze tussen 2030-2040 op 2 graden staan, tussen 2050-2060 met 3 graden en tegen 2070 met 4 graden. Als we aan 4 graden komen zal de helft van de wereld niet meer bewoonbaar zijn door droogte en andere klimaatrampen. Het is makkelijk gezegd en een duur proces om de wereld duurzaam te gaan maken. Zo zal het voor de economie tot 2050 zo een 23 biljoen euro kosten.

 

De Europese Unie heeft toegewijd aan zero nul koolstof uitstoot tegen 2050, Oostenrijk zelfs tegen 2040. Zero nul wilt zeggen dat er geen schadelijke uitstoot meer zal zijn. Zo wilt Europa alle wetten en frameworks in de realiteit toepassen om de verandering te kunnen ondergaan naar zero nul. De meeste bedrijven willen tegen 2050 net zero nul gaan. Het zal veel kosten die innovatie en verandering, maar het is zeker niet onmogelijk. De grootste vervuilers van de bedrijven zijn productie, supply chain en building management.

 

Enkele tips om een leider te kunnen worden in een duurzame wereld:

·       Definiëring van ESG goals (measere?)

·       Stel een duidelijke basislijn op (where to start?)

·       Operationaliseer uw duurzaamheidsdoelstellingen (how to act?)

 

De reis naar een duurzaam organisatie begint met hoofdpijn! Je moet gewoonweg een superheld zijn om duurzame en ecologische veranderingen aan te gaan. Stel dat je een duurzame verandering wilt ondernemen binnen een bedrijf je rekening moet houden met directeurs, werknemers, leveranciers, partners en regelgevers. Om het in actie te laten schieten moet je afgestemde organisatie strategieën hebben; ESG data, rapportage en klimaatrisicobeheer; 3. intelligente voorzieningen en bedrijfsmiddelen; veerkrachtige IT-infrastructuur en circulair supply chain. De grootste vervuilers zijn: CO², PFCs, CH4, SF6, N²O en HFCs.

 

IBM technology is sustainebility data management framework om data te kunnen visualiseren en analyseren om te zien hoe duurzaam je eigenlijk bezig bent als bedrijf. IBM sustainability offers automate GHG + ESG data capture from multiple sources and distributed stakeholders. Also consolidate into single auditable data foundation. Last but not least also a streamline GSG + ESG and performance reporting.

 

Envizi is data capture voor ESG reporting, een data service hub en single system of record. Dat gaan we in de toekomst zeker nodig hebben en zelf nu al. We moeten zo snel mogelijk drastische veranderingen gaan toepassen in de wereld als we onze wereld nog willen redden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *