Workshop: data als grondstof

Gastspreker Stef Rutsaert, voormalig leerling van Howest netwerk economie, kwam ons in de Pinta op 5 december 2022 een woordje uitleg geven over wat je kan doen met data. Hij begon workshops te geven toen hij nog student was en heeft ondertussen al 4 jaar ervaring. Je ziet ook aan hem dat hij een data “freak” is op de manier hoe hij praat en omgaat met data.


In het eerste uurtje namen we kennis met wat data nu eigenlijk is. Data is simpelweg een verzameling van discrete waarden die reeksen symbolen beschrijven die verder kunnen worden geïnterpreteerd. Het maakt je werk, persoonlijk leven, hobby’s, etc. zoveel gemakkelijker! Het brengt structuur in je op zodat je zonder chaos door het leven kunt gaan.

Stef sprak ook over data tools namelijk de Microsoft tools. Voorbeelden van zo’n tools zijn Excel, OneDrive, Forms, …. Die tools zorgen ervoor dat je je data goed en geordend kunt bijhouden. Het bespaard je een hoop tijd en eenmaal je ermee kan werken kost het je geen moeite. Je kan ook alles manueel schrijven op papier, maar dat gaat op lang termijn een zooitje worden!


In het tweede uurtje kregen we een opdracht van onze gastspreker Stef. We moesten stap per stap meevolgen wat hij aan het doen was. De data die we gebruikten was afkomstig van de website data.kortrijk.be uit het bestand snelheidsmetingen/PZ _VLAS. Eenmaal opgeslagen in je OneDrive moesten we de volgende tool gebruiken namelijk Forms. Daar konden we zelf 3 vragen bedenken die te maken had met de data binnen dat snelheidsmeter bestand. Dan was het tijd om Power Automate te openen om een stroom te creëren tussen het bestand en Forms. Zo kunnen de juiste antwoorden op Form updatet blijven omdat het gekoppeld is met het bestand.


Ik vond het een heel interessante spreker die mij heeft leren werken met onderstaande tools. Werken met deze tools was namelijk nieuw voor mij tot dat Stef uitlegde hoe alles precies werkt! 


LinkedIn Stef Rutsaert

LinkedIn Moore Belgium


Tools:

OneDrive

Microsoft Forms

Power Automate

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *